Hoe als evenementenorganisator om te gaan met de Corona-crisis?

Vandaag, dinsdag 13 oktober, kondigde het kabinet weer verscherpte maatregelen aan in verband met opkomende aantallen coronabesmettingen. Nu toch ook direct een heftige, ingrijpende nieuwe regel voor de evenementenbranche: geen evenementen in de komende weken! Net nu de evenementen organisatoren weer voorzichtig plannen begonnen te maken voor 2021 of misschien zelfs nog voor eind 2020, de nieuwe maatregelen zorgen wederom voor veel vragen en onrust. Voorbeelden van afgelastingen voor de komende weken zijn er al: zo gaat het NK tijdrijden in Emmen niet door en is een deel van de Binck Bank Tour geschrapt. Wat kunnen we als sector doen om te zorgen dat het bij een eenmalige afgelasting blijft en dat het geen grote negatieve consequenties gaat hebben op de evenementenkalender de komende jaren? Kenniscentrum Events is bezig met de voorbereidingen voor nieuwe vragenuurtjes in november, houdt de site en de nieuwsberichten in de gaten.

Lees hier ons overzicht aan maatregelen die nu al getroffen kunnen worden.

Online vragenuurtje

4 en 25 november, 19.30 uur

Opgeven

Lees hier de uitnodiging

Mail ons

Artikelen over de impact van corona

07-10-2020 Nieuwsbrief van Vereniging van Evenementmakers (VvEM) – lees artikel

29-08-2020 Promotie- en instructiefilm voor trailrunners, gedeeld via RUN Forest RUN – lees artikel

28-08-2020 Hoe hardloopwedstrijden coronaproof worden – lees artikel

10-07-2020 Financiële en maatschappelijke schade van coronamaatregelen bij sportevenementen- SERC i.s.m. HAN – lees artikel

01-07-2020 nieuws – Noodverordening voor Drenthe, de actuele maatregelen – lees artikel

30-06-2020 nieuws – Paard en Erfgoed gaat door en is testevenement voor Drenthe – lees artikel

28-05-2020 vvem.nl – Nederlandse evenementenbouwers slaan de handen ineen – lees artikel

28-05-2020 sportnext.nl – De sport moet zichzelf opnieuw uitvinden – lees artikel

21-04-2020 eventbranche.nl – van de redactie: het laatste sprankje hoop voor een hele branche op onze schouders – lees artikel

21-04-2020 eventbranche.nl – faillissementen-golf nadert eventbranche, hoop op events in 2020 blijft – lees artikel

16-04-2020 verzekeraars.nl – een antwoord op de belangrijkste vragen van klanten, media en andere partijen op verzekeringsgebied – lees artikel

14-04-2020 eventbranche.nl – wat staat de eventbranche te wachten na corona: hoe we in 3 fases de rug weer rechten – lees artikel

12-04-2020 VVEM – Immense impact coronavirus op evenementenbranche – lees artikel

14-03-2020 Sponsorreport – Coronacrisis en sponsoring – lees artikel

12-03-2020 Festileaks – Gesprek tussen minister Wiebes en evenementenbranche – lees artikel

Protocollen voor organisatie evenementen

Evenementen protocollen – Vereniging Van Evenementen Makers

De VVEM werkt aan deze protocollen als onderdeel van de Alliantie Van Evenementenbouwers.

Horeca en evenementen regels per 1 juli – Rijksoverheid

Het coronavirus en de horeca en evenementen

Protocol heropening horeca – Koninklijke Horeca Nederland

Protocol voor de heropening van de horeca

Protocol Wielrennen– UCI

Versie 23 juni 2020 – Lees hier wat wielerflits er over schrijft

Protocol verantwoord hardloopevenementen organiseren – Atletiek Unie

Versie 12 juni 2020

Protocollen verantwoord sporten – NOC*NSF

Actuele versies op deze pagina

Protocol zomerkampen (sport) – NOC*NSF

Actuele versie voor jeugd to en met 18 jaar op deze pagina

Protocol openen sportkantines – NOC*NSF

Checklist openen sportkantines per 1 juli

Updates rondom evenementen in Drenthe

Paard en Erfgoed gaat door en is testevenement voor Drenthe

Paard en Erfgoed kan dit jaar ‘gewoon’ plaatsvinden in het eerste weekend van september. Het evenement in Frederiksoord dat zich richt op paarden, honden, schapen en ambachten is een testevenement voor heel Drenthe.

“We hebben een heel plan gemaakt met tijdsloten, vakken voor bezoekers en een systeem om digitaal kaarten te kopen”, zegt Sebraine Meijerink van Paard en Erfgoed. “We zijn een pilot voor de gemeente Westerveld en voor Kenniscentrum Events Drenthe.”

Lees hier het volledige nieuwsbericht van RTV Drenthe

Paard en Erfgoed 2019

Alliantie van Evenementenbouwers gelanceerd

Nederlandse evenementenbouwers slaan de handen ineen

Vandaag is de Alliantie van Evenementenbouwers gelanceerd. Deze bestaat uit een grote groep Nederlandse evenementenbouwers, die gezamenlijk een brede vertegenwoordiging vormen van de totale evenementensector. De alliantie vraagt aandacht voor het belang van sport, cultuur en entertainment in onze samenleving. Doel is om met overheden lokaal en nationaal te overleggen en te focussen op wat er straks allemaal, onder voorwaarden, weer WEL mogelijk is.

“Schouder aan schouder zijn we in staat en van plan een nieuwe toekomst voor onze evenementen in te richten. We koesteren die ambitie omdat we ons verantwoordelijk voelen voor ons publiek en onze branche. Gezamenlijk en samen met de overheid willen we festivals, wedstrijden, voorstellingen, evenementen, kortom: vermaak, cultuur, recreatie en sport teruggeven aan de liefhebbers. Op een manier die – zoals in het verleden altijd al ons uitgangspunt was – veilig en gezond is voor iedereen. We gunnen onze artiesten en atleten weer de podia waar hun virtuositeit in volle glorie straalt”, zo schrijft de alliantie in het vandaag gepresenteerde pamflet.

Lees hier het volledige persbericht | naar de website

Extra ondersteuning vanuit rijkscultuurfondsen voor makers en instellingen

Fonds voor Cultuurparticipatie maakt € 1,1 miljoen euro vrij voor cultuurmaken in de toekomst
Binnen hun bestaande budgetten hebben de zes rijkscultuurfondsen (Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Nederlands Letterenfonds, Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie) ruimte gemaakt voor specifieke maatregelen, gericht op de verschillende sectoren die zij bedienen.

Het gaat om een bedrag van ruim € 15 miljoen, dat dit jaar wordt ingezet via bestaande en nieuwe fondsenregelingen. Dit bedrag is aanvullend op de zogeheten coulancemaatregelen die het Rijk en de fondsen al toepassen (zoals het accepteren van uitstel, verplaatsing, wijziging of potentieel afstel van plannen), de generieke maatregelen van het kabinet (zoals de tegemoetkoming in loonkosten en ondersteuning van zzp’ers) en het door minister Van Engelshoven aangekondigde aanvullend bedrag van € 300 miljoen (dat op dit moment gezamenlijk wordt uitgewerkt).

Lees hier het volledige persbericht | naar de website

Fonds voor cultuurparticipatie

Bewaar je ticket, geniet later

Sportsector doet beroep op solidariteit bij publiek met ticketregeling

Door de coronacrisis zijn de komende maanden tal van grote sportevenementen in Nederland afgelast of uitgesteld. Dat zelfde geldt voor de cultuursector met theaters, concertzalen, poppodia en festivals. Deze twee sectoren hebben de handen in een geslagen met een ticketregeling die wordt ondersteund door de ministeries van OC&W en VWS. Gezamenlijk roepen de sport- en cultuursector bezoekers van evenementen op om tickets te bewaren tot de deuren weer opengaan met de slogan: Bewaar je ticket, geniet later.

Lees hier het volledige nieuwsbericht | naar de website

Alle activiteiten tot 1 juni afgelast

Naar aanleiding van de extra maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, zijn alle publieksactiviteiten in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid tot 1 juni afgelast. Er wordt op dit moment gezocht naar mogelijkheden om op 4 mei toch stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies waar Nederland sindsdien bij betrokken is geweest. Ook wordt gekeken naar een passende manier om aandacht te geven aan de bevrijding. Dit betekent dat een aantal evenementen wellicht op een ander moment zal plaatsvinden.

Lees hier de volledige nieuwsbrief

75 jaar vrijheid

6 Rijkscultuurfondsen presenteren hun Corona regelingen – lees ze hier

Kunst & Cultuur

Of kijk op de website van Kunst & Cultuur voor meer Corona en kunst- en cultuurzaken.