Wordt 2020 het jaar van de duurzame evenementen en festivals? Natuurlijk willen wij allemaal al jaren duurzaam, biologisch, circulair, maatschappelijk verantwoord, maar de laatste tijd lijkt er echt een kentering te komen. Duurzaamheid is niet langer ‘nice to have’, het is een een ‘must-have’. Nota bene fietsevenement de Tour de France behoort tot de grootste natuur vervuilende evenementen ter wereld, maar dit wordt niet langer geaccepteerd. Ook de grote festivals van ons land zijn zonder uitzondering bezig met dit thema. Maar ook voor de kleinere evenementen en festivals is er genoeg wat we kunnen doen. Op 12 december tijdens het recreatiecongres organiseerden wij als Kenniscentrum Events een sessie over dit thema. Sjoerd Weikamp (Eventbranche) nam ons mee in de wereld van duurzame evenementen.

De bijeenkomst stond in het teken van het organiseren van een duurzaam evenement. Sjoerd heeft de deelnemers tips gegeven over hoe je in kleine stappen kan werken aan het verduurzamen van je evenement. Want echt niet alles hoeft en kan direct 100% duurzaam. Uniek was de manier waarop Sjoerd Weikamp ons mee nam in dit thema. De deelnemers werden eerst ontslagen om daarna te solliciteren bij smart! Hoe introduceer je de nieuwe e-smart op de autobeurs was de vraag aan de deelnemers van de bijeenkomst. Creatieve ideeën werden beloond met een prijs. Deze introductie was vooral bedoeld om de deelnemers te introduceren met de wereld waarin Sjoerd werkt, de marketing- en communicatiebranche.

Duurzaamheid als marketing
Al vaker aan de orde is gekomen dat de oude manier van sponsoring, door middel van het plaatsen van logo’s, vlaggen etc. echt achter ons ligt. Ook Weikamp haalde dit aan en introduceerde de term ‘extraperience’, ofwel, sponsoringacties/events/activatie die bijdragen aan de beleving (lees: experience) van de bezoeker(s). De Miele Powerwash tijdens Lowlands werd als voorbeeld gebruikt om dit gebruik uit te leggen. Het betrof een sponsoractivatie van de Duitse wasmachinefabrikant die de bezoeker de mogelijkheid gaf om zowel zijn of haar kleding te laten was als zelf een leuke ‘wasbeurt’ ondergaan. Voor Miele was het doel om met de actie merkvoorkeur bij een jongere doelgroep creëren. Naast een beleving voor de bezoeker, leverde de Powerwash ook veel communicatie mogelijkheden (contentmarketing) en media-aandacht (free publicity) op. Lees op Marketing Tribune meer over deze sponsoractivatie.

Miele profileert zich als een duurzaam bedrijf, maar in deze activatie stond duurzaamheid niet direct voorop. Maar deze manier van denken biedt natuurlijk veel mogelijkheden om bij jouw evenement duurzaamheid op de kaart te zetten in samenwerking met een sponsor/partner die zich als duurzame onderneming wil profileren. Als aandachtspunt gaf Sjoerd hierbij wel mee dat je als organisaties moet letten op bedrijven die aan greenwashing doen, niet alles is wat het lijkt. Er is zelfs een heel boek vol geschreven over bedrijven met groene leugens. Wat je niet wil is als evenement een hele activatie doen met een duurzaam bedrijf, dat een week later ontmaskerd wordt als een greenwashing praktijk. Authenticiteit is belangrijk in deze, zeker bij een veelal kritisch en maatschappelijk betrokken festivalpubliek. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jou als organisator. Als je gaat communiceren en uitstralen dat je een duurzaam evenement bent, dan moet dit wel authentiek zijn. Dit maakt noodzakelijk dat je er dan ook echt alles aan doet om deze ‘merkbelofte’ waar te maken.

Aan de slag
Hoe kunnen we aan de slag gaan met het thema verduurzaming? Het is altijd belangrijk om als evenement te laten zien wat je doet op dit thema en het zichtbaar te maken. Neem de bezoeker en/of deelnemer mee in het verhaal dat je ermee aan de slag gaat en maak het zichtbaar. Er zijn bedrijven die hierbij waarschijnlijk wel partners te vinden die hier kosteloos aan willen bijdragen, omdat zij een belang hebben bij hun eigen duurzaamheidsverhaal bij de doelgroep van uw evenement of festival te laten landen. Als evenement heb jij een publiek die interessant kan zijn voor hen. Zeker als je een wat jonger publiek trekt, die voor veel bedrijven lastig te bereiken zijn via de traditionele promotiekanalen, dan zijn er legio mogelijkheden voor goede partnerships.

Met welke thema’s kan je aan de slag?

  • Afvalreductie
  • Minimaliseren van het energieverbruik
  • Mobiliteit en vervoer
  • Watermanagement
  • Inclusiviteit
  • Catering

In alle gevallen geldt dat de bezoeker en deelnemer de verduurzaming moet beleven! Meer inspiratie is op te doen op verschillende websites en events:

Weikamp sloot af met een oproep aan de organisatoren. Welk klein evenement/festival in Drenthe gaat als eerste volledig duurzaam organiseren? Digitaal is dit al eens gebeurd, maar nog nooit real life. Hiermee krijg je gegarandeerd de media! Benieuwd wie de handschoen oppakt.

Wil je de presentatie van Sjoerd nog eens doorlezen, mail dan naar info@kenniscentrumevents. De presentatie is te groot om op de site te plaatsen.